Acum 2 ani exact, pe 26 noiembrie luam cu asalt prima zi de pârtie practicabilă la Predeal, pe Clăbucet. Era al doilea an de telescaun modernizat si al meu pe placă. Am fost primul care a lăsat urme prin zăpada de tip powder, care deşi extrem de plăcută îmi punea probleme ce ţineau de tehnică. Anii au trecut, eu m-am specializat, am acumulat experienţa pârtiilor adevărate din Austria împreună cu periculozitatea de la Bâlea, m-am ales cu multe clipe frumoase, satisfacţii, dar şi c-un picior rupt, 3 luni de ghips şi alte 2 de recuperare. Am investit mult financiar și m-am înarmat în fiecare sezon cu nerăbdarea caracteristică unui pasionat adevărat. Am câștigat adrenalina, am învățat să iubesc muntele al cărui fan nu prea eram, mi-am inrădăcinat în suflet termenul de "prieten al mediului", am cunoscut oamenii de munte care deși trecuți prin multe peripeții sunt mai blânzi și mai cumsecade decât orășenii de lux, am descoperit căldura cabanei și poveștile ei, frigul și etapele lui, am privit peisaje greu de imaginat și am legat prietenii la o cană de ceai fierbinte. Muntele te face să visezi, iar situațiile cu care te confrunți în preajma lui te aduc cu picioarele pe pământ, astfel singur aduce echilibrul, atât de util când începi să-l explorezi.
Săptămâna trecută mă gândeam cu disperare la lipsa zăpezii și pentru liniștea mea sufletească am căutat tot felul de camere live online care să-mi arate situația exactă a nivelului de zăpadă. M-am alarmat când am văzut că și la Bâlea sunt 5 grade la 8 dimineața, iar stratul de omăt se vede în șiroaie de torenți curgând pe versanții abrupți ai Făgărașului. Pentru a fi mai aproape de posibilele schimbări mi-am trimis spioni de încredere în regiunile alpine care să mă anunțe la fiecare fulgușor așternut. Mă gândeam cum aș putea să dau o tură prin Bulgaria la Bansko, singurul loc mai apropiat unde regatul zăpezii era instaurat pe deplin pentru că o parte din ai mei prieteni deja se desfășoară prin ținuturile Salzburgului și nu ezită deloc să-mi trimită entuziaști știrile cotidiene precum la Mediafax știind că eu sunt prins până de sărbători.
Și acum!? În mijlocul săptămânii când trebuie să fi productiv ca și forță de muncă, ninge ca în basmele lui Petre Ispirescu. Visez cu ochii deschiși și îmi pare rău că nu mai am vârsta copilului inocent care poate veni acasă ud până la piele de tăvălit prin zăpadă ce este, dar eu pot veni acasă ud (asudat) de stat în căldura produsă de ventilatorul mașinii. Da, pentru că zăpada are și dezavantaje, de exemplu dezavantajul zăpezii în București este faptul că ne ia tot timpul prin surprindere. Și atunci gândiți-vă cum arată un București care de fel este prizonierul congestionării traficului când cad cam 20 de litri de precipitații solide care se bătătoresc pe carosabil, mașini balerine desprinse din "Lacul Lebedelor", semafoare care pâlpâie în continuu portocaliu a mirare, coloane interminabile de autoturisme în care zac oameni grăbiți să ajungă la treburi sau la familia-i mult dragă.
Pentru mine calvarul s-a dezlănțuit pe Calea Plevnei pe la ora 14.30 când mai aveam exact un kilometru până la destinație, un colaborator mai exact. La ora 16.00 făcusem exact 300 de metri din acel kilometru imens, drept pentru care am socotit să caut un loc de parcare și să-mi continui drumul cu metroul. Singurul lucru care a mai atenuat impactul trecerii timpului în van a fost Magic FM care m-a delectat cu colinde de tip șlagăr.
Zăpada e bună la munte, în parcuri, chiar și pe trotuare, dar nu pe carosabil, si în special nu pe carosabilul din București.
Așa că, de abia aștept weekendul să mă bucur cu adevărat de zăpadă cu placa pe la Cota 2000!
Lumea nu e făcută pentru oameni singuri.
Acum un an