luni, 7 decembrie 2009

Născut patriot, devenit apatrid...vreo 5 ani

România, 7 decembrie 2009, ne aflăm la o zi de la încheierea alegerilor menite a desemna Președintele României, s-au aflat rezultatele și totul se schimbă: ziua se așterne puturoasă păstrându-și pătura de brumă prelung, miroase a frig, nu-mi pot servi micul dejun, urmele de așternut nu vor a-mi părăsi chipul si deși este luni nu am puterea de a-mi ridica privirea din pământ, sunt șocat, mă așteaptă o săptămână grea și deja nu mă mai pot gândi la lucruri ce-mi imprimă optimism; la copilărie, la flori, la fete sau la sport.

Aș vrea să mă izolez de cotidian ca să-mi pot canaliza forțele constructiv în activitățile ce urmează să le întreprind. Dar pot? Încerc, mă zbat, dar nu pot și sunt sigur că nu sunt singurul. Un prim motiv ce nu mă lasă să mă concentrez este forma de salut a zilei; ce salut, ce bună, ce ciao, șamd? Astăzi totul începe cu o întrebare, pusă admirativ de susținători și în stare de șoc de opozanți "ai văzut că a ieșit Băsescu?". Pfoaaa... nervii-mi lucrează la parametrii maximi, dezordine printre sinapse, se caută un răspuns cerebral, nu-l găsesc și-l înlocuiesc cu unul ironic "era de așteptat!", mulțumitor pentru ambele categorii de receptori, dar în moduri diferite. Și gata! Adio, forței de concentrare! Încerc să trec la treabă, fizic funcționez, dar mintea s-a oprit în căutarea răspunsului personal, acelei opinii care mă reprezintă. Privesc în gol, neexpresiv mimic preț de câteva secunde bune.
E prea simplu să dau vina pe fraudele electorale pentru că sunt sigur că s-au întâmplat de ambele părți, dar normal, cu un taler sau două în plus în favoarea câștigătorului.

Sunt 3-4 lucruri care mă ajută să-mi găsesc o părere:
1.Cum de s-a ajuns la un raport al voturilor atât de străns când țara suferă?
Raportul câștigător a fost 50,33-49,66, ceea ce e foarte strâns; pentru că dacă s-ar fi vrut schimbarea cu adevărat, cu toate fraudele din lume nu ai avea cum să schimbi un raport hotărâtor de 60-40; un raport care l-aș fi găsit potrivit, asta ca să nu fiu mai aspru.
2.Se spune că învinsul ar fi câștigat pe teriroriul țării și că voturile diasporei l-au învins cu adevărat. Cum e posibil ca o persoană plecată de mai mult de trei ani din țară care practic nu mai are nici o legătură cu teritoriul matern, care se conformează unui alt sistem, unei alte constituții și legislații, unor alte taxe și cote de impozitare să decidă și mai ales să decidă prost, pentru un habitant nativ cu rădăcini adânci, reale în acest pământ??? Multe țări civilizate au legi privind acest aspect și se pare că faptul contează.
3.Răspunsul câștigătorului la întrebarea unui jurnalist, "Cum comentați rezultatul voturilor de astăzi față de cel de aseară?": "Un fleac!I-am ciuruit!". Pe cine Dle Președinte? Pe cei 50% care vă contestă meritoriu? Rușinos și imoral aș spune, dar nu mă miră.
4.Din punctul meu de vedere un factorul important ce a dus la aceste rezultate l-a avut Confruntarea finală dintre cei 2 candidați și aș spune că dacă învinsul ar fi refuzat acceptarea provocării ar fi avut sorți de izbândă.
Repet, sunt neutru, dar îl preferam pe Geoană.

Astfel aș propune drept salut pentru ziua de mâine întrebarea: "Mai vrei să trăiești în România?". Aș răspunde calm, eliberat că mi-ar fi mai bine în Grecia într-un mic orășel pe coasta sudică patronând un restaurant cochet și intim alături de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu