joi, 29 aprilie 2010

Tot spada-i fruncea!!

O analiza scurta a ultimelor rezultate internationale, 2 mari competitii, mai exact Campionatul European de Scrima U-23 (Gdansk - Poland)si Campionatele Mondiale Militare de Scrima (Guaira - Venezuela) evidentiaza doar 2 arme (spada si sabia).
In Venezuela Anca Maroiu a triumfat, iar Ana-Maria Branza a luat bronzul; per total alaturi de Alexandru Simona castigand trofeul mondial militar si la proba pe echipe. In proba de sabie baieti Cosmin Hanceanu a luat argintul,iar Alexandru Sireteanu bronzul, finalizand impreuna cu Mihai Bela in proba pe echipe pe aceiasi pozitie ca fetele mai sus mentionate, adica pe locul 1.
La europene s-au evidentiat 3 sportivi care au ocupat rezultate onorabile. In primul rand in proba de sabie baieti Tiberiu Dolniceanu a ocupat pozitia a cincea, proba de spada baieti ni l-a adus pe Cosmin Kortyan pe pozitia a sasea, iar la floreta fete Maria Udrea s-a clasat pe locul 7.
Felicitari tuturor si multumim pentru faptul ca ne reprezentati tara cu succes!

Este uimitor cum sportul si inclusiv scrima se face pe genunchi in Romania. Ma refer aici la spada baieti care este indreptata spre pierzanie de autoritatile raspunzatoare. Nu exita un program centralizat de pregatire, nu se aloca bani de cantonamente si mai ales nu exista un lot si un antrenor pe masura.
Cosmin Kortyan este un talent desavarsit al acestei tari, dar unde poate el sa ajunga cand spada baieti se face doar la nivel de amatori?

Unde bat cu aceste ganduri? Rezultatele obtinute de reprezentantii spadei fete, sabiei baieti si floretei fete sunt meritorii si onoreaza aceasta tara, insa ele sunt venite ca rasplata a unui program de pregatire si a investitiilor facute.
Intrebarea cea mai buna in momentul de fata este: Ce rezultate s-ar obtine de catre spada baieti (sa-l numim doar pe acest baiat Cosmin Kortyan) daca ar fi sustinut si pregatit la nivel profesionist pentru ca acum el fara aceste avantaje, adica din nimic ne uluieste mereu cu clasarile sale!?

Un comentariu: