duminică, 11 iulie 2010

Mondialul dezamagire, FIFA+arbitrajul rusine

Ma simt in deplina masura sa pot comenta acesta mare manifestare sportiva mondiala intrucat am reusit sa privesc aproximativ 60% din meciurile jucate si sunt foarte convins ca nu sunt singurul ce a ramas cu un gust extrem de amar dupa consumarea evenimentului.
O industrie de miliarde la fel de bolnava precum un guvern corupt asa se intrevede la apus un Mondial plin de controverse, sarac in acte de corectitudine si bogat in dezavantajari periculoase pentru un sport care beneficiaza in prezent de cea mai moderna tehnologie din toate punctele de vedere.
Problema mea principala se refera strict la arbitraj si la indiferenta cu care acest subiect se trateaza de catre forul de specialitate. Dau exemple de cateva situatii reale din fazele superioare ale competitiei in care aceste dezavantaje au fost create in mod repetitiv cu sau fara voia cavalerilor fluierului si apoi am sa pun cateva intrebari de bun simt:
-Germania - Anglia, gol clar al lui Lampard nevalidat la scorul de 2-1 (oare cum s-ar fi jucat acest meci la 2-2?)
-Mexic - Argentina, pozitie flagranta de offside la golul lui Tevez de 1-0 (oare cum s-ar fi derulat acest meci daca Argentina nu inscria in prima repriza?)
-Spania-Paraguay, gol valabil marcat de Valdes neacordat pe motiv de offside la scorul de 0-0 (oare care ar fi fost castigatoarea mondialului?)
-Uruguay-Olanda, gol marcat de Sneyder la scorul de 1-1 in situatia in care van Persie se afla pe directia balonului incercand chiar sa o si joace, situatie in care s-ar fi acordat offside (oare cine ar fi ajuns in finala?)
Si totusi pe langa aceste greseli o singura minune s-a ivit in meciul Mexic - Argentina... actul de curaj al unui regizor de imagine care a afisat pe ecranele gigant ale stadionului cu pricina faza din care Tevez a marcat din pozitie de offside, insa arbitrul temator n-a creat mult doritul precedent.
A castigat Spania, aplauze...sau ole-uri pentru ca asa le place lor. Rezultatul final este la fel de dezamagitor precum necalificarea Romaniei la acest turneu final. Aceasta echipa "teribila" condusa doar de inspiratia fantastica a golgeterului David Villa a beneficiat pe tot parcursul competitiei de imense greseli de arbitraj in defavoarea adversarilor lor, fapte care le-au modificat in mod real traseul spre bine.
Faimosii nostrii comentatori (ai TVR) lipsiti de obiectivitate deontologica care parca comenteaza sub vria biletului de la pariuri, compara jocul Spaniei cu o problema de geometrie complexa, insa paradoxul este ca jocul de fotbal este departe de a deveni o stiinta exacta asa cum este matematica, mama geometriei.
Nu-i asa ca este frustrant ca un sport in care se investesc anual miliarde de euro, pentru care s-a inventat televiziunea HD si frameurile/secunda, un sport ce mai mult din jumatate din totalul statelor lumii il considera sport national sa fie atat de neconventional, spontan si dual in privinta arbitrajului!?
Exemplul suprem de proces tehnologic care ajuta arbitrajul este suportul HawkEye implementat de curand in tenis, care a revolutionat si a perfectionat semnalizarea out-urilor spre deliciul spectatorilor si mai ales al telespectatorilor.
De ce nu s-ar putea introduce un al patrulea arbitru, un arbitru-video care prin inregistrarea in direct a meciului si prin derularea fazelor poate sa lamureasca instant arbitrul de centru? De exemplu eu, din varful fotoliului beneficiez de televiunea interactiva care imi permite derularea, oprirea si reluarea mai multor imagini in decurs de cateva secunde... Cu alte cuvinte nu vorbim aici de revolutionarea tehnologiei in domeniu pentru acesta este un fenomen care ne este la indemana si nu necesita investitiile gigant care sunt pomenite de FIFA.
Oare casele de pariuri ce parere au despre sugestia si semnele mele de intrebare? Dar proprietarul caracatitei Paul? Viitorul ne cere certitudine, ci nu opinii si pareri la centru, pentru ca o singura decizie, gest sau reactie ne poate schimba destinul sau traiectoria vietii.
La final un gand bun echipei Uruguayului si lui Diego Forlan - in opinia mea cel mai bun si complet jucator al acestei competitii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu