duminică, 5 februarie 2012

"Din nou", nu "iar"...

Am revenit cu ganduri noi si alta stare de spirit, mai analitica, mai realista, in cateva cuvinte: mai trecut prin viata. Cred ca au trecut aproximativ doi ani de cand nu am mai catadicsit sa ma exprim in scris si rau imi pare. In tot acest timp am creat sute de monologuri activate de rotitele abile ale mintii, impartasite doar sufletului meu care s-a cam saturat de critic, cautand si altceva. S-au intamplat atat de multe incat nu pot asambla coerent faptul anume cu care ar trebui sa incep. Prefer sa adopt atitudinea aceea americana in care nu se vorbeste foarte mult despre trecut, atitudinea in care prezentul si viitorul primeaza, atitudinea stapanita de 1 roman din 10.000 sau de 1 european din 1.000. Sa exemplific aceasta atitudine printr-un scurt exemplu de reusita in afaceri: unul dintre cei mai bogati americani si chiar oameni de pe planeta este Donald Trump, un antreprenor care a fost declarat falimentar de doua ori pana a ajunge la averea uriasa pe care o detine. In Europa, falimentul inseamna o eticheta a riscului sau un rating de tip "junk" care te impiedica sa te ridici de jos cu un nou proiect ce s-ar putea dovedi un succes. Desi nu sunt un fan al SUA, admir povestile de atitudine corespunzatoare Taramului Fagaduintei.

Haide sa inlocuim intrebarea de rand din orice conversatie banala, "Ce ai mai facut?" cu "Ce vei face in continuare?"! Adica cu un orizont mai larg, fara margini, indepartat sau cu libertatea unui camp deschis care te poarta cu gandul, lumi intregi. Viitorul ne da puterea de a folosi toate cuvintele posibile, pentru ca nu va fi nicicand cenzurat. Si noi? Desi uram cenzura, o acceptam nativ prin atitudinea cea mostenita.

Trecutul nu este numai succes si gratie in a fenta problemele. Dar vad ca ne place. Chiar noi vrem sa auzim de fapte petrecute in amar, sa ne complacem si sa spunem ca ne este bine. Succesul se vinde mult mai prost decat esecul, pentru ca intrezareste invidie, dispret si posibil, frustrarea esecului personal, bineinteles ca mai mereu nefondate. Americanul isi zice ca "If he made it, I can do it also!". El cumpara succesul, il invata, il copiaza, il multiplica si il impartaseste mai departe in comunitate.

Vreau si eu libertatea riscului!Vreau sa simt ca pot pleca cu rucsacul in lume in cautarea succesului fara ca nimeni sa ma judece!Vreau sa visez iar ca pot orice!

Un comentariu:

  1. Aminteste-ti - de fiecare data cand crezi ca ai pierdut totul, iti ramane viitorul.

    RăspundețiȘtergere